Afrikai konyha
Zöldségsaláta (Egyiptom)
Hozzávalók (2-3 személyre):
15 dkg zöldbab
15 dkg zöldborsó
2 fej vöröshagyma
3 paradicsom
1 nagy tubus majonéz
petrezselyem
A hagymát felaprítjuk, és a többi hozzávalóval összekeverjük. A végén paradicsomszeletekkel és felaprított petrezselyemmel díszítjük.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Egyiptomi báránycomb (Egyiptom)
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg zöldbab
2 burgonya
25-50 dkg padlizsán
1 gerezd fokhagyma
1 kicsontozott báránycomb
só, bors, paprika
2 fej vöröshagyma
3 paradicsom
A babot 5 percig főzzük sós vízben. A levéből félreteszünk 3 dl -t. A padlizsánt héjától megtisztítjuk és felszeleteljük. A fokhagymát összezúzzuk és a sóval, borssal együtt bedörzsöljük vele a báránycombot. A combot tepsibe tesszük, köré rakjuk a felszeletelt burgonyár, a zöldbabot és a padlizsánt. Megszórjuk sóval, borssal, paprikával és felöntjük a 3 dl félretett lével. A hagymát felkarikázva a húsra tesszük. A paradicsomot félbe vágjuk, a levét rányomjuk a tetejére, s megsütjük.
Elkészítési idő: kb 60 perc
Vegyes saláta szudáni módra (Szudán)
Hozzávalók (2 személyre):
2,5 dl joghurt
1 ek.ecet
fél dl olaj
só, bors, paprika
1 gerezd fokhagyma
1-2 fej saláta
2 paradicsom
2-3 zöldhagyma
A joghurtot elkeverjük az olajjal, ecettel, kicsi sóval, borssal, paprikával és a zúzott fokhagymával. A paradicsomot felszeleteljük, a hagymát felaprítjuk és a salátát leveleire szétszedjük. Összeforgatjuk és ráöntjük a joghurtos mártást.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Amerikai konyha
Hozzávalók (4 személyre):
15 dkg csípős kolbász
1 vöröshagyma
4 cikk fokhagyma
1 zöldpaprika
15 dkg tarkabab
15 dkg fehérbab
3 paradicsom
2 dl fehérbor
1 ek. liszt
1 teáskanál cayenne-i bors
só
olaj
15 dkg csemegekukorica-konzerv
1/2 marék morzsolt kakukkfű
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
15 dkg húsos füstölt szalonna
4 szelet vastag csontos karaj
A babot a főzés előtt egy nappal beáztatjuk. A hagymát, fokhagymát felaprózzuk, a kolbászt felkarikázzuk, a szalonnát felkockázzuk. A karajt borssal, sóval, cayenne-i borssal bedörzsöljük, és olajban megsütjük a szeleteket. Ezután a zaftban a hagymákat, és a szalonnát megpirítjuk. Kevés lisztet teszünk bele, majd beleöntjük a babokat, a kukoricát, a kolbászt, a felnégyelt paradicsomot, és a kockákra vágott zöldpaprikát. Fűszerezzük kakukkfűvel, sóval, borssal, majd a húsokat visszatesszük bele, és vízzel locsolgatva puhára főzzük. A végén hozzáöntjük a bort, egy kicsit még így pároljuk.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók (4 személyre):
2 kk. só
1 csipet bors
pirospaprika
2 1/2 dl paradicsomlé
1 kk. mustár
1 babérlevél
4-5 kk. ételízesítő
1/2 dl ecet
1 kk. cukor
2-3 gerezd fokhagyma
3-4 ek. olaj
1 kg-os csirke
3 fej vöröshagyma
A paradicsomléhez hozzáadjuk a mustárt, babérlevelet, pirospaprikát, ételízesítőt, ecetet, cukrot, olajat és az összezúzott fokhagymát. Megsózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön 10 percig főzzük. A csirkét feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk, majd tűzálló tálba tesszük. A hagymát felszeleteljük, és rászórjuk a húsra. Ráöntjük a mártást, majd előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Ezután megfordítjuk, és készre sütjük. Sütés közben locsolgassuk a mártással.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók (4 személyre):
3 tojásfehérje
1 vaníliás cukor
csipet só
12 dkg cukor
darált dió
10 dkg zsemlemorzsa
1 kk. sütőpor
őszibarack
A tojásfehérjét verjük fel a vaníliás cukorral, szórjuk bele a kristálycukrot, a diót, a sütőport és a zsemlemorzsát.
Simítsuk egy tűzálló tálba, úgy, hogy az oldalát is fedje, majd alacsony hőmérsékleten 40 percig sütjük.
Ha kihűlt, a felszeletelt őszibarackot végigrakjuk a tetején. Tejszínhabbal tálaljuk.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók:
1 kg nyers gyümölcs
20 dkg krémsajt
1 dl tejföl
1 citrom
porcukor
pirított mandulaszilánkok
A citromot mossuk meg, töröljük szárazra, a héját reszeljük le, s a levét pedig csavarjuk ki. A sajtot keverjük össze a tejföllel, adjuk hozzá a citrom levét, héját, és egy kis porcukrot. A gyümölcsöket tisztítsuk meg, vágjuk kisebb darabokra, és öntsük rá a mártást. Tálalás előtt hűtsük be. A tetejét szórjuk meg mandulával.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók (4 személyre):
4 ek. olaj
4 ek. vaj
őrölt fekete bors
só
4 db 20 dkg-os bélszín
A húst jégen tartjuk 4-5 napig, elkészítéskor megtisztítjuk, és enyhén kloffoljuk úgy, hogy kerek alakúak maradjanak, és megborsozzuk. Vajjal és olajjal bekenjük, majd a hűtőben pihenni hagyjuk. Forró olajban 2-3 percig sütjük, így a belseje véres marad. Sütés után sózzuk, és párolt zöldséggel tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg darált marhahús
3 főtt burgonya
1 vöröshagyma
1 tojás
csipetnyi majoránna
1/2 teáskanál citromhéj
kevés őrölt bors
só
néhány szelet bacon-szalonna
A megtisztított hagymát reszelőn lereszeljük. A burgonyát összetörjük, és a hagymával, tojással együtt a húshoz adjuk, és megfűszerezzük. Gombócokat készítünk belőle, mindegyiket becsavarjuk egy bacon szalonnába, és fogpiszkáló segítségével összetűzzük. Olajozott tepsibe tesszük, és kb. 20 percig sütjük. Tálaláskor salátával kínáljuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Angol rakott burgonya (Vegetáriánus ételek)
petrezselyem zöld
tojás
1 kg burgonya
1 csomó petrezselyem zöld
15 dkg reszelt sajt
2 dl tejföl
1 kávéskanál mustár
1 tojás
2 dkg liszt
3 dkg vaj
só
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és karikára vágjuk.
A vajat felolvasztjuk, beletesszük az apróra vágott petrezselymet, liszttel megszórjuk, kicsit habosra keverjük, és beletesszük a tejfölt. Addig keverjük, amíg forrni kezd.
Ekkor a tűzről levesszük, kicsit hagyjuk kihűlni, majd beletesszük a mustárt, a sajtot, a tojást és kicsit megsózzuk.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, egy sor burgonyát rakunk bele. Ezután sajtos tejfölt majd megint burgonyát.
Tetejére sajtos tejföl kerüljön. Sütőben pirosra sütjük.
csirkemell
saláta
ananászkarika
2 csirkemell
1 nagy fejes saláta
1 dl tejszín
3 kis paradicsom
1 kis szál torma
4 tojás
5-6 ananászkarika
1/2 narancs
0,3 dl konyak
majonéz
só
fehérbors.
A csirkemelleket sós vízben puhára főzzük. A salátát megmossuk.
A majonézhez hozzáadjuk a narancs levét, a konyakot, a reszelt tormát, az összetört paradicsomot, a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk majd jól összekeverjük, és lehűtjük.
Ha a csirkemell puha, szedjük le róla a bőrt, a húst fejtsük le a csontról, és vagdossuk apróra. Hagyjuk kihűlni.
A salátaleveleket szedjük szét egy tálon szépen helyezzük el.
Halmozzuk rá a csirkehúst és öntsük le a majonézzel. A keményre főzött tojásokat vágjuk karikákra. Szeleteljük fel a paradicsomot, csepegtessük le az ananászt. Ezekkel díszítjük a salátát. Lehűtve tálaljuk.
sajt
liszt
tojás
5 dkg parmezán sajt
2,5 dkg ementáli sajt
7 dkg liszt
7 dkg vaj
1 tojás
só
feketebors
A sajtokat lereszeljük. Belekeverjük a lisztet, a vajat, megsózzuk, megborsozzuk, és beletesszük a tojás sárgáját.
Ha kell, egy kis vizet teszünk hozzá és tésztát gyúrunk belőle. Vékonyra kinyújtjuk és kb. 10 cm-es vékony csíkokat vágunk.
Nem túl forró sütőben arany barnára sütjük, és forrón tálaljuk.
Arab konyha
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg birkacomb
16 apró savanyú hagyma
3 paradicsom
1/2 l erőleves
1 kk. pirospaprika
3 savanyú paradicsompaprika
6 ek. olaj
3 sárgarépa
25 dkg zöldbab
3 ek. felaprított kapor
2 gerezd fokhagyma
só, bors
Felkockázzuk a húst, ecetes ruhával áttöröljük, ezután negyed óráig vajban pároljuk. Hozzáadjuk a felszeletelt sárgarépát, majd pár percig pároljuk. Beletesszük a többi felszeletelt zöldséget és az összezúzott fokhagymát is. Sóval, borssal ízesítjük, és felengedjük a leves 1/3 részével, másfél órát főzzük. Félóránként felengedjük a levessel.
Tálaláskor kaporral és paprikával meghintjük.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók:
1 kg padlizsán
1 kg paradicsom
3 nagy hagyma
10 gerezd fokhagyma
2 csokor petrezselyem zöldje
1 dl olaj
1 kávéskanál só
A padlizsánt szeleteljük fel, süssük ki forró olajban, szedjük ki. A paradicsomot vágjuk karikára, és a maradék olajban felváltva rétegezzük a sült padlizsánt és a paradicsomot úgy, hogy alulra és felülre paradicsom kerüljön. Tetejére vastag karikára vágott hagymát teszünk, erre egészben a fokhagyma gerezdeket. Hintsük meg egy kávéskanál sóval és két csokor apróra vágott petrezselyem zölddel. Fedő alatt 10-15 percig pároljuk. Hidegen és melegen is jó.
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók (4 személyre):
1 csomag rétestészta
25 dkg darált mandula
30 dkg olvasztott vaj
2,5 dl sárgabarack lé
20 dkg cukor
12 kimagozott, félbevágott sárgabarack
1 citrom leve
Kivajazunk egy tűzálló tálat, egyenként belefektetjük a réteslapokat, úgy, hogy mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk mandulával, a legfelső kivételével. Közepes hőmérsékleten 60 percig sütjük.
Cukorral és a citrom levével kikeverjük a baracklevet, majd 15 percig főzzük. A megsült tésztát ismét megkenjük olvasztott vajjal, és 10 perc pihentetés után rálocsoljuk a barackos öntetet.
1 napig hagyjuk állni, és barackkal tálaljuk.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók (4 személyre):
Tészta:
30 dkg búzadara
20 dkg liszt
só
Töltelék:
25 dkg báránycomb
25 dkg spenót
1 vöröshagyma
4 tojás
3 ek. vaj
1/2 teáskanál fahéj
csipetnyi fekete bors
só
olaj
Először elkészítjük a tésztát: a lisztet, sót, búzadarát összeöntjük, vizet adunk hozzá, és csomómentesre keverjük. Kb. fél órát állni hagyjuk, addig elkészítjük a tölteléket. Ledaráljuk a húst, vajon megpirítjuk a hagymát, és hozzáadjuk a húst. A spenótot felvágjuk, hozzáadjuk a húshoz, majd fahéjat, borsot, sót szórunk rá, és hozzáöntjük a tojásokat. A tésztát lepény formára sütjük, tölteléket teszünk a közepükre, összegöngyöljük, és már fogyaszthatjuk is.
Elkészítési idő: 60 perc
Folyt.köv.